'Wij zijn er voor de kwetsbare mensen'

(artikel uit Tubantia 8-11-2018 door Ronald Vrugteman)

Grote uitdagingen voor Rijssense directeur Erna Mobach van De Goede Woning

Ze geniet van het contact met mensen en dat contact loopt tot dusver als een rode draad door haar carrière. Ook in haar nieuwe functie als directeur/bestuurder van woningcorporatie De Goede Woning in Rijssen voelt de 51-jarige Erna Mobach zich al helemaal senang, ondanks de grote uitdagingen waar ze voor staat met haar team.

Huurders

'Ik merkte meteen dat de medewerkers hier een sterke binding hebben met onze huurders, voor wie ze zich met hart en ziel inzetten. En daarom voelde ik me hier ook meteen thuis, want het geeft ook mij veel voldoening om met de huurders te werken. Ervoor te zorgen dat ze in een goede, betaalbare woning en in een fijne wijk kunnen wonen", aldus de opvolgster van Jan van der Spek, die onlangs met pensioen ging.

De in Losser met man, twee dochters en een zoon woonachtige Mobach is de wereld van de sociale woningbouw niet vreemd. Hiervoor was ze werkzaam als manager wonen en vastgoed bij Mijande Wonen, een woningcorporatie met een woningbestand van vijfduizend in de gemeenten Twenterand en Dinkelland. Vanwege het gedwongen vertrek van directeur Peter Zuithof, die recentelijk een kort geding tegen zijn oud-werkgever verloor, nam ze tijdelijk diens functie over. "Van een permanente opvolging is nooit sprake geweest, omdat ik de functie bij De Goede Woning al had aanvaard. Daar komt bij dat De Goede Woning een mooie omvang heeft waardoor je dichtbij de huurders staat. Dat sprak mij wel aan."
 

Afwasborstels
Aan Saxion Hogeschool behaalde Mobach haar diploma commerciële economie en ze begon daarna haar carrière bij Sorbo. Daarna volgde de van oorsprong Zwitserse onderkledingfabrikant Schiesser. "We woonden destijds in Utrecht, maar ik verlangde daar steeds meer naar het oosten. Ik ben geboren en getogen in het Gelderse Brummen. Het werd toen ineens het uiterste oosten, want we gingen in Losser wonen toen mijn man een baan kreeg in Enschede. Ik ging daar werken bij de Stichting Kinderopvang Enschede. Na tien jaar was ik toe aan iets anders. Ik had toen al geregeld contact met woningcorporaties en toen de vacature bij Mijnande Wonen voorbijkwam, heb ik gesolliciteerd."
 

Uitdaging
De overstap van de tijdelijke naar een permanente functie als directeur/bestuurder ziet Erna Mobach als een uitdaging. "Er komt veel op de woningcorporaties af de komende jaren, dus ook op De Goede Woning. Ons eerstvolgende project is de bouw van - zoals het er nu uitziet - vijf kleine eengezinswoningen en tien boven- en benedenwoningen op het terrein van de oude Willem-Alexanderschool (in de driehoek Welleweg-Prins Bernhardstraat-Willem de Zwijgerstraat, red.). Het is de bedoeling om volgend jaar met de bouw te beginnen. Net als in Het Opbroek worden dit gasloze woningen en het is op zich al een hele uitdaging om dergelijke woningen betaalbaar te houden. Helaas kunnen we er niet omheen een energieprestatie-vergoeding van die huurders te vragen, want duurzaam bouwen is niet rendabel; daar moet geld bij."
 

Woonlasten
Mobach benadrukt dat De Goede Woning staat voor betaalbaar wonen, het willen laag houden van de woonlasten en verduurzaming van woningen. "We zijn er voor de kwetsbare mensen. Zeker in Rijssen ga je - als je pakweg 700 euro aan huur in de maand kunt opbrengen - voor een koopwoning. Van al onze nieuwe huurders is 40 procent alleenstaand -niet zelden mensen met een verbroken relatie-, 37 procent zijn tweepersoons huishoudens en nog geen kwart bestaat uit huishoudens van drie personen of meer. De trend is nu dat we kleinere woningen bouwen. Onze 'nul-op-de-meterwoningen' moeten wel betaalbaar blijven."
 

CO2-neutraal
In 2050 moet het gehele woningbestand van De Goede Woning CO2-neutraal zijn. Zo wil de regering dat. Maar diezelfde regering werkt, volgens Mobach, niet bepaald mee dat doel te bereiken.

"Zoals de zaken nu liggen kunnen we dat als woningcorporatie niet betalen. En dat komt met name door de verhuurdersheffing, die het rijk oplegt. Die heffing is gekoppeld aan de WOZ-waarde. Voor ons gaat dat om enkele miljoenen in de toekomst. Geld dat we hard nodig hebben voor het energieneutraal maken. Uitdagingen genoeg dus voor ons."

Afbeelding: Erna Mobach
foto Lenneke Lingmont (Tubantia)

Contact

Chr. Woningstichting De Goede Woning
Jan ter Horststraat 5, 7462 AG Rijssen
Postbus 89, 7460 AB Rijssen
Telefoon: 0548 37 80 50
Email: info@dgwrijssen.nl


Openingstijden
Maandag t/m vrijdag: 08.00 - 12.00 uur
  13.00 - 16.30 uur
Vrijdagmiddag gesloten.