De kou heeft weer zijn intrede gedaan in Nederland. Het is daarom hoog tijd om de buitenkraan van uw huis winterklaar te maken. Daardoor kunt u veel ellende voorkomen zoals gebarsten leidingen. Dit komt niet door de expansie van het bevroren water maar door de toenemende waterdruk in de leidingen. Het uiteinde van de kraan zal het eerste bevriezen. Hierdoor komt er langzaam steeds meer ijs in de leidingen en wordt het water terug de leiding in gedrukt en neemt de druk tussen de toevoer en afvoer van water steeds meer toe. Uiteindelijk heeft dit als gevolg dat de leiding barst.
U kunt gelukkig de meeste ellende voorkomen door de onderstaande stappen te volgen:
- Stap 1: Draai de tussenkraan (kraan waarmee je de buitenkraan aanzet) dicht.
- Stap 2: Draai de tuinslang van de buitenkraan. Zorg dat het water ook uit de tuinslang verdwijnt. Leg bij voorkeur de tuinslang binnen in een schuurtje of in een opberghok.
- Stap 3: Laat de buitenkraan zoveel mogelijk leeglopen door deze open te zetten.
- Stap 4: Er kan nog water in de leiding zitten. U kunt deze nog droger krijgen door het water er uit te blazen.
- Stap 5: U kunt de buitenkraan nog extra beschermen door er het in te pakken met een oude trui en plastic zak omheen te wikkelen.
Föhnen: is de buitenkraan toch bevroren maar zal de schade beperkt zijn dan kunt u ook met een föhn op de waterleiding bij de buitenkraan blazen. Dit is vooral geschikt als het slechts een nacht flink heeft gevroren en de dagen daarop het warmer zal worden.